Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a depus o contestaţie la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu

M.P.
Politică / 7 martie

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a depus o contestaţie la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a depus la BEC o contestaţie împotriva înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.

"Vineri, 7 martie 2025, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a depus, în scris, la Biroul Electoral Central (BEC), o contestaţie la înregistrarea candidaturii domnului Călin Georgescu la funcţia de preşedinte al României din anul 2025, în temeiul dispoziţiilor art. 27 şi urm. din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare şi, respectiv, ale Constituţiei României", a transmis, vineri, SNSPA, într-un comunicat.

Conform sursei citate, contestaţia se bazează pe "argumente solide" de natură constituţională şi juridică, care evidenţiază "incompatibilitatea" discursului şi comportamentului candidatului cu valorile democratice şi constituţionale ale statului român.

Rectorul SNSPA solicită Biroului Electoral Central verificarea îndeplinirii condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de lege pentru candidatura la funcţia de preşedinte al României şi respingerea candidaturii lui Călin Georgescu (...), constatând că se "încalcă condiţiile de eligibilitate" prevăzute de dispoziţiile constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 şi 149, cu referire la valorile democraţiei, la statul de drept, la respectarea Constituţiei, corelate cu garanţia politico-militară a acestora, respectiv apartenenţa României la UE şi NATO.

"Demersul se întemeiază pe faptul că BEC are obligaţia să analizeze candidaturile în raport de condiţiile de formă şi de fond prevăzute de Legea nr. 370/2004 privind alegerea preşedintelui României, precum şi în raport de hotărârile Curţii Constituţionale (CCR) în materia alegerilor prezidenţiale pronunţate în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, întrucât aceste hotărâri reflectă un contencios electoral obiectiv şi sunt general obligatorii (toate hotărârile luate în această materie precizează acest lucru în mod expres)", afirmă sursa citată.

Totodată, se arată în comunicat, hotărârile CCR sunt obligatorii atât în privinţa dispozitivului, cât şi a considerentelor, iar conform jurisprudenţei CCR, dispozitivul şi considerentele sunt "general obligatorii".

"Am considerat necesar să recurg la acest demers deoarece obligaţia de a respecta Constituţia nu este doar o cerinţă formală în momentul preluării mandatului prezidenţial, ci o condiţie fundamentală de eligibilitate. Orice persoană care aspiră la funcţia supremă în stat trebuie să dovedească, fără echivoc, respectul faţă de valorile democratice, ordinea constituţională şi angajamentele internaţionale ale României. În calitate de profesor şi rector al unei universităţi din România, mă simt dator faţă de români, dar mai ales faţă de tineri şi generaţiile viitoare, să iau atitudine împotriva oricărei încercări de a submina principiile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept. Viitorul acestei ţări depinde de respectarea valorilor constituţionale şi de promovarea unei conduite politice care să inspire încredere şi stabilitate", afirmă rectorul SNSPA.

În opinia sa, conduita unui candidat la Preşedinţie nu poate fi redusă "la o simplă declaraţie de conformitate cu legea", ci trebuie să reflecte un "angajament real" faţă de principiile statului de drept, manifestat printr-un discurs public "coerent, loial şi orientat" spre consolidarea democraţiei.

"Din acest motiv, am sesizat Biroul Electoral Central, pentru că respectarea Constituţiei şi a valorilor sale nu este o opţiune, ci o obligaţie expres prevăzută de Legea fundamentală şi consolidată prin jurământul de credinţă. În faţa unor încălcări atât de grave ale acestor principii de către candidatul Călin Georgescu, consider că nu putem rămâne pasivi", a susţinut Remus Pricopie.

De asemenea, rectorul SNSPA subliniază că respectarea valorilor democratice, a statului de drept şi a angajamentelor internaţionale ale României "nu este negociabilă şi trebuie să constituie un criteriu esenţial" în evaluarea oricărui candidat la funcţia supremă în stat.

"Contestaţia depusă la Biroul Electoral Central reprezintă un demers necesar pentru protejarea integrităţii procesului electoral şi pentru prevenirea oricăror tentative de subminare a principiilor fundamentale care stau la baza societăţii româneşti", se mai precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nu ai depus unde trebuie contestația.

    Este evident cum decizia CCR modifica in send benefic articolul de lege ce impune aparitia unei contestatii abia dupa ce BEC isi da acordul privitor la candidatura ceruta de lege spre a putea participa in alegeri .BEC are un rol important si el poate decide pe cale de consecinta sprijinit si de obligatiile ce deriva din recenta decizie a CCR. Asadar sa vedem cit de mult va controla BEC toate actele necesare inregistrarii favorabile a unei candidaturi nu numai pe cea a lui Georgescu .

    L-a ridicat cineva pe umeri ca sa ajunga la ghiseul unde se depun contestatiile?

    Nu mai stiti cum sa l injositi pe acest om care doreste binele Romaniei.Puteti sa faceti tot ce vreti voi dar ginditi va ca Domnul Georgescu are milioane de oameni care il sustin si ei sint cei care au ultimul cuvint nicidecum voi cu minciunile voastre.

    Jos dictatura! Vrem Pace!

    Pe partea de alegeri pentru Președenție mi se cam fâlfâie, dar am și eu o întrebare...

    Cam ce părere și ce poziție a adoptat domnul Remus Pricopie în legătură cu următorul subiect? 

    Sociologul Alfred Bulai, fost profesor SNSPA, a fost inculpat pentru mai multe agresiuni de natură sexuală, inclusiv atingeri cu tentă sexuală şi încercarea de a săruta cu forţa studente.

    A știut ceva? 

    1. În principiu, dacă lui Călin G. i se respinge candidatura, este o decizie corectă, acesta fiind un excroc. Punct.

      Dar să nu vină toți terchea berchea de la SNSPA să ne spună nouă ce este corect, când ei au acoperit, deși știau, un infractor sexual.

      Cum au ajuns toți luzării să-și dea cu părerea și să conteze în țara asta, nu știu... 

      Pentru că m-am enervat...

      Acest specimen stă toată ziua pe la Latrina 3. 

      Dacă ești rector și ai prestanță, de ce te înjosești să apari la televiziuni de mâna 15-șpea? 

      Răspuns: Pentru că atât poate! 

      Dacă era om integru și cu sânge în instalații, ar fi avut altă reacție la comportamentul vomitiv al colegilor cu înclinații de "boșorogi spurcați" de prin SNSPA.

      Toate nulitățile au ajuns etaloane în România! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5556
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3084
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8053
Gram de aur (XAU)Gram de aur440.1817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb